• Knjige •

Hrvati pod KOS-ovim krilom

Završni račun Haaškog suda

Nisam namjeravala pisati o svojevrsnom završnom računu Haaškog suda jer mi se činilo da tu više nema tajni, da je sve poznato. Pravni su znalci već iz osnivačkih dokumenata tog suda  mogli iščitati da je posrijedi politički i obavještajno upravljana međunarodna institucija. U drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća pratila sam, s nekolicinom drugih novinara, prve procese pred tim sudom. S nama su u sudnici, u galeriji za publiku, redovito sjedili samo predstavnici zainteresiranih država, a među njima i hrvatski službeni predstavnici. Mogli smo vidjeti kako se vode ti procesi i kamo ide taj sud. Pošto se Haaški sud internetizirao i digitalizirao, baš  su svi iz svojeg ureda ili dnevnog boravka mogli vidjeti što se ondje događa. Nije trebalo biti veliki špijun. Bilo je dovoljno znati služiti se internetom da bi se spoznala razlika između tužiteljske politike, sudske prakse i njihove gromoglasne službene propagande.

Očekivalo bi se da je i hrvatska država, sa svim svojim institucionalnim sustavom na vrijeme spoznala kamo to vodi i prilagodila djelovanje spoznajama. Jer dužnost je države i njezinih institucija zaštititi sebe i one koji su je stvarali od politički upravljanih procesa, osigurati da procesima za ratne zločine nad Hrvatima te procesima za ratne zločine koji se vode protiv Hrvata ne upravljaju baš najizravniji ratni protivnici i njihove obavještajne službe. A univerzalna je dužnost bila: zaštititi temeljne pravne standarde kaznene odgovornosti kakvi se primjenjuju u civiliziranom svijetu.

No to se nije dogodilo. Hrvatska država u tom procesu nije sudjelovala.

Nisam vjerovala da ću ikada napisati baš ovakvu knjigu zato što sam svjedočila, prateći međunarodne mirovne pregovore u prvoj polovici devedesetih, kako se osmišljenom i odlučnom državnom politikom s proaktivnom diplomacijom iz nemoguće pozicije može ostvariti pravo na državu i obraniti ga u još mnogo sljedećih, naizgled nemogućih pozicija. Bila je to igra najviše političke i diplomatske kategorije, u kojoj su igrali predsjednici i premijeri najvećih svjetskih sila, njihovi ministri vanjskih poslova i ministri obrana.

Kako povjerovati da će pet godina poslije, nakon smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana hrvatska država posve kapitulirati, nestati pred trećerazrednim činovnicima, skupljenim zbrda-zdola u ad hoc Sudu u Haagu? Da će Oluja biti jedina vojna operacija optužena pred Haaškim sudom? Da će završnicu rada Haaškog suda, kao krunski proces, obilježiti pravomoćna presuda tzv. hrvatskoj šestorki, čija optužnica inkriminira cijelu hrvatsku državu i gotovo sve Hrvate u BiH za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu progona Muslimana/Bošnjaka u BiH? Da hrvatska država trinaest godina neće učiniti ništa kako bi zaustavila takvo političko upravljanje procesom?

Dugo nisam mogla povjerovati da država može tako nestati iznutra.

Sadržaj knjige
Rekli su o knjizi...

Nakladnici: Avid media i Hrvatsko katoličko sveučilište

Objavljeno: 2018.

Format: 14 × 21 cm

Opseg: 420 str.

ISBN: 978-953-59863-2-4