• Filmovi •

Zaustavljeni glas

Dokumentarni film

Cjelovečernji dokumentarni film Siniša – zaustavljeni glas priča je o obrani Vukovara, o angažmanu u izazovnim , naizgled bezizlaznim okolnostima, u kojima iznadprosječni pojedinci preuzimaju uloge i misije za koje se nikad nisu pripremali.

Okosnicu filma čini priča o Siniši Glavaševiću. Prije napada JNA na Vukovar Siniša je bio reporter i spiker na lokalnom vukovarskom radiju. U ratu postaje zaštitni znak Hrvatskog radia Vukovar, istinski vođa tima mladih vukovarskih novinara, koji preko noći postaju ratni izvjestitelji. Svojim upečatljivim glasom i emotivnim izvještajima Siniša je postao simbol otpora Vukovara. Njegova javljanja u lokalnom programu, puna optimizma , za branitelje grada i civile u podrumima su bila poticaj da izdrže. Njegova javljanja za Hrvatski radio bila su znak da je grad još živ.

Pored Siniše, ključna osoba za opstanak i funkcioniranje Hrvatskog radia Vukovar bio je njegov tehničar, u stvarnosti mnogo više od tehničara – njegov mentor i prijatelj - Branko Polovina. Zahvaljujući Brankovim tehničkim improvizacijama radio je mogao emitirati do samog pada grada. Svoj posljednji izvještaj iz Vukovara Siniša je poslao nakon pada grada 18. studenog 1991., iz vukovarske bolnice. Ujutro 20. Studenog 1991. godine, Sinišu i Branka JNA odvodi iz vukovarske bolnice, zajedno sa drugih 265 osoba. Sljedeće su noći ubijeni na Ovčari.

Kroz film o Siniši Glavaševiću ispričana je priča o opsadi , otporu , padu i okupaciji Vukovara, priča o likvidacijama nakon pada grada, o „nestalima“ , o njihovu traženju i otkrivanju u masovnoj grobnici na Ovčari. U njemu se po prvi put u hrvatskom filmu pojavljuje lik Jean Michel-Nicolliera.

Film pokušava dati odgovore – kako i zašto se to dogodilo i rekonstruira zapovjedni lanac kontraobavještajne službe JNA, kolokvijalno KOS-a, koji je organizirao likvidaciju na Ovčari.

Produkcija: Interfilm.

Godina proizvodnje: 2010.

Trajanje: 91 min.