• Filmovi •

Treći pohod

Dokumentarni film

Dokumentarni film Treći pohod razotkriva vjersku i ideološku pozadinu djelovanja militantnih islamskih grupa poput ISIS-a ili Al Qua'ide u vrijeme rata u BiH 90-tih godina prošlog stoljeća.

U ratu koji je rezultirao velikim stradanjima muslimanskog stanovništva islamski militantni klerici s Bliskog istoka prepoznali su priliku za širenje globalnog džihada kroz angažman u ratu u Bosni i Hercegovini. Već u ljeto 1992. šeik al Tarreri pozivao je svoje sljedbenike: Bosna je sestra Andaluzije (arapski naziv za Španjolsku), zemlja u kojoj je islam vladao četiri stoljeća, potom su je uzeli križari, a nakon njih komunisti. Danas se u Bosni još uvijek mogu pronaći tragovi islama. No poziv na Sveti rat na Zapadu nije primjećen.

U bosanskim planinama borci Osame bin Ladena osnovali su prve islamističke logore za vojni trening na europskom tlu. Ondje je džihadu poučavao i uvježbavao jedan od danas na Zapadu najpoznatijih učitelja džihada, Abu hamza al-Masri, bivši imam džamije u Finsbury Parku u Londonu. Treći pohod islama na Europu upravo je počinjao.

Uskoro su Hrvati katolici, osobito oni iz srednje Bosne, osjetili strahote džihada na vlastitoj koži. U skladu sa stoljetnom praksom započeo je njihv progon, otmice, nad njima su počinjeni su brojni okrutni zločini, uključujući obredno odrubljivanje glave, njihove su crkve skrnavljene prepoznatljivim džihadističkim rukopisom.

Iako su islamski borci djelovali u neposrednom susjedstvu UN-ovih mirovnih snaga, a njihov rukopis djelovanja bio tako očit i prepoznatljiv, zapadni promatrači nisu ih uzimali ozbiljno. Sve do 11. rujna…

Produkcija: Interfilm.

Godina proizvodnje: 2009.

Trajanje: 58 min.